Cada vegada és més comú donar-li continuïtat a una peça d’art, ja sigui com succeeix al cinema creant seqüeles o preqüeles; a les sèries de televisió fent remakes o spin offs; o a la literatura inventant nissagues que perpetuen personatges, entre altres. Però també, de tant en tant, alguns autors sorprenen reinterpretant les seves obres (o les d’altres) en formes d’art diferents de les originals. El grup musical Els amics de les arts han apostat per aquesta última opció i acaben de publicar a La Galera un àlbum il·lustrat sobre la seva cançó Déjà vu, single del seu primer disc d’estudi, Castafiore Cabaret (2008).

A la banda catalana, integrada per Dani Alegret, Joan Enric Barceló, Ferran Piqué i Eduard Costa, se li va ocórrer la idea mentre gravaven el seu darrer treball, Espècies per catalogar (2012). Van pensar que seria una bona idea crear un “llibre-objecte”, com els agrada anomenar-lo, i van tenir clar des del començament que la peça idònia per fer-ho era Déjà vu, una cançó d’amor que parla d’una parella gaudint d’un París ple de tòpics però també de felicitat.

 

Un parell d'il·lustracions de Víctor Escandell

 

Per aconseguir un resultat excel·lent han comptat amb l’artista Víctor Escandell, qui ha traduït la lletra de la cançó en imatges. L’autor ha combinat sàviament tècniques artesanals i informàtiques creant una peça única i molt original. Mitjançant dibuixos, pintures amb aquarel·les, fotografies, fotomuntatges i escanejat d’objectes, entre d’altres, Escandell aconsegueix dues coses: adaptar a la perfecció el que diu la cançó i, a més a més, crear una nova peça fins i tot superior a l’original. El seu mèrit és que no només adapta les paraules, sinó que les reinventa i atorga un significat més profund.

El llibre inclou una versió inèdita de la cançó en la que col·labora Gregori Ferrer, acordionista del Col·lectiu Brossa, i un making off del procès de creació del llibre. Aquest últim resulta especialment interessant ja que mostra la feinada que hi ha al darrere de les creacions d’Escandell. Els amics de les arts han declarat sentir-se tan satisfets amb el resultat que pensen repetir l’experiència amb altres peces, entre les quals podrien figurar Liverpool, El tren transsiberià o Ciència ficció.

Déjà vu era una cançó que enamorava per la seva senzillesa gairebé màgica i ara aquest llibre acaba d’arrodonir el seu encant. El text i les il·lustracions ens traslladen a un París idealitzat per menjar croissants, pujar a la Torre Eiffel, veure els filmes de Truffaut i d’en Godard, passejar amb moto com l’Amélie i, en definitiva, gaudir de la vida.

 

Patricia Tena

 

________

Déjà vu / Els Amics de les Arts / Il·lustracions de Víctor Escandell / Editorial La Galera / 1ª edició, 2012 /  32 pàgines / ISBN 9788424643973

Anuncios