L’edat del dubte ens presenta un altre cas del comissari Montalbano, el personatge més conegut del prolífic escriptor sicilià Andrea Camilleri. Publicada a Itàlia l’any 2008, arriba ara a les nostres mans en català gràcies a Edicions 62 (un cop més amb la magnífica traducció de Pau Vidal) i en castellà a Salamandra (amb traducció de Teresa Clavel).

El nou cas de Salvo Montalbano comença amb una casual i estranya trobada amb una noia que busca el vaixell de la seva tieta, el Vanna, que ha d’arribar al port de Vigata i segueix amb la descoberta d’un bot pneumàtic amb el cadàver desfigurat d’un home. Precisament l’ha apropat fins al port el Vanna un vaixell de luxe propietat de la vídua Lívia Giovannini, que es dedica a navegar per tot el món sense motiu aparent.

Per a la resolució del misteri, Montalbano compta amb l’ajuda de la tinent Laura Belladonna. Simpàtica, alegre i atractiva, Montalbano s’enamora instantàniament de la seva companya, fet que li remou a fons els sentiments i posa en dubte tota la seva vida, especialment la llarga relació telefònica que manté amb la seva promesa Lívia.

El lector que descobreixi Camilleri i el seu entranyable Montalbano, es trobarà amb una novel·la negra que funciona com un engranatge perfecte, protagonitzada per un comissari molt poc convencional, que dóna prioritat a la seva intuïció davant de les ordres dels superiors. Els habituals veuran un Montalbano una mica més melancòlic i preocupat per la seva edat, trasbalsat pels sentiments que li provoca Laura.

Camilleri alterna escenes crues amb d’altres de gracioses i no deixa mai de banda el seu fi sentit de la ironia, fet que provoca en el lector un regust agredolç, com la vida mateixa. Acompanyen el comissari els secundaris recorrents, que sovint suposen un contrapunt còmic a les investigacions de Montalbano: els seus companys de feina (Augello, Gallo, Fazio, Cattarella), el doctor Pasquano, forense rondinaire però sempre encertat, a més de les habituals receptes de l’assistenta de Montalbano, Adelina, i els no menys suculents menús de la trattoria d’Enzo.

 

Marta Planes

 

_________

L’edat del dubte / Andrea Camilleri / Edicions 62 / 1ª edició, 2012 / Traducció de Pau Vidal / 264 pàgines / ISBN 9788429763034

La edad de la duda / Andrea Camilleri / Editorial Salamandra / 1ª edició, 2012 / Traducció de Teresa Clavel / 220 pàgines / ISBN 9788498384598

Anuncios