Amb Com escric (Ara llibres en català i Now Books en castellà) Andreu Martín s’allunya momentàniament de la seva especialitat, la novel·la negra, per donar-nos a conèixer els mecanismes i ressorts de la construcció del relat narratiu. El guanyador de l’últim Premi Sant Joan de literatura catalana amb Cabaret Pompeya aconsegueix fer una guia pràctica de com escriure una novel·la, des de la idea inicial fins al desenllaç.

L’autor divideix el manual en dues parts: “Abans d’escriure” i “Mentre escrivim” i tracta els temes habituals de les guies d’escriptura, com la sinopsi, la trama, l’escaleta i la documentació prèvia, la veu narrativa, el temps verbal, la construcció dels personatges l’acció, els diàlegs o la puntuació. I ho fa amb amenitat, intercalant les lliçons amb exemples pràctics i fragments de grans novel·les. Especialment interessant per als fans de l’escriptor barceloní és el primer capítol, “Permeteu-me que em presenti”, on ens explica els motius que, ja des de ben petit, el van portar a dedicar-se al periodisme i a l’escriptura, món en què es va iniciar com a guionista de còmics.

A diferència de moltes altes guies d’escriptura, aquesta obra està avalada per la dilatada trajectòria del seu autor, que parla amb coneixement de causa de tots els temes que tracta. I, és clar, això fa que el llibre resulti atractiu no només per als qui volen endinsar-se en el món de l’escriptura, sinó també per als fans de l’escriptor barceloní. Ja sabeu, si teniu allò que s’anomena por a la pàgina en blanc, si no sabeu quina beu narrativa escollir, com construir els vostres personatges, com fer plantejar els diàlegs o, a fi de comptes, com traslladar una bona idea al paper… Andreu Martín us ensenya com aconseguir-ho.

 

Marta Planes

 

________

Com escric / Andreu Martín / Ara Llibres / 1ª edició, juny de 2012 / 226 pàgines / ISBN 9788415224716

Cómo escribo / Andreu Martín / Now Books / 1ª edició, juny de 2012 / 223 pàgines / ISBN 9788493904685

Anuncios