"L'obra narrativa de Philip Roth forma part de la gran novel·lística nord-americana", segons el jurat

 

Fa temps que sona pel Premi Nobel de Literatura, tot i que el 2008 el llavors president del jurat del comitè suec, Horace Engdahl, va declarar que els escriptors d’Estats Units estan descartats per fer-se amb el guardó, degut a què aquests “es van tancar com en una illa i cedeixen a la pressió de la cultura massiva en els seus llibres”. Potser els Philip Roth, Cormac McCarthy, Thomas Pynchon, Don DeLillo o Joyce Carol Oates seran noms que se sumaran a la llista d’autors que podrien haver-se endut un Nobel i no ho van aconseguir (com els hi va passar a Proust, Borges, Joyce, Nabokov, Tolstoi i un llarg etcètera).

Avui, però, Philip Roth ha estat distingit amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres, guardó que des de fa anys vol ser l’avantsala dels Nobel i, per tant, premien escriptors que formen part de la llarga llista de nominats al premi gran d’Estocolm: si bé els darrers guardonats han estat Leonard Cohen, Amin Maalouf, Ismail Kadaré, Margaret Atwood, Amos Oz o Paul Auster, cal dir que de les 32 edicions del premi (nascut l’any 1981), no va ser fins a l’edició 19 (al 1999) que va ser distingit un autor en una llengua que no fos el castellà. Des de llavors, només l’escriptor de Guatemala Augusto Monterroso ho ha aconseguit per a les lletres hispanes (va ser al 2000).

El jurat ha destacat que “l’obra narrativa de Philip Roth forma part de la gran novel·lística nord-americana, en la tradició de Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway, Faulkner, Bellow o Malamud. Personatges, fets, trames conformen una complexa visió de la realitat contemporània que es debat entre la raó i els sentiments, com el signe dels temps i el desassossec del present. Posseeix una qualitat literària que es mostra en una escriptura fluida i incisiva”. Roth, considerat com l’escriptor més representatiu de l’anomenada Escola Jueva de la novel·la nord-americana, és autor de llibres que han convençut crítica i públic arreu del món, com Pastoral americana, La humiliació, Patrimoni, El mal de Portnoy o L’animal moribund. El premi serà entregat a Astúries durant la tardor.

 

Redacció

Anuncios