Tot i que aquesta novel·la de Màrkaris porta per títol Amb l’aigua fins al coll, cosa que ens pot confondre amb una novel·la negra recent escrita per Camilleri i Lucarelli que duu un títol semblant (Amb l’aigua al coll), l’original grec es diu quelcom com ara “Préstecs vençuts”.

El primer llibre que vaig llegir de Màrkaris no em va acabar de fer el pes i vaig agafar aquest amb certa reticència. Val a dir que em passa sovint amb tota aquesta novel·la negra que ens arriba de tot arreu, del nord, del sud, de l’est, de l’oest i del costat de casa. La novel·la negra actual jo crec que en moltes ocasions respon a una necessitat de publicar dels escriptors, que saben que avui aquests gènere, el mateix que l’històric, es troba en un bon moment i que potser és més fàcil inserir tesis narratives al mercat, amanides amb algun crim que no pas escriure sobre el present sense assassins desconeguts pel mig, al estil de Balzac, per exemple.

Intel·lectuals de pes, com és el cas de Màrkaris, no han estat reconeguts pel gran públic fins que no han triomfat amb novel·les més o menys policíaques. Màrkaris (Istambul, 1937) és un intel·lectual de prestigi amb una llarga trajectòria. De pare armeni, no va poder veure reconeguts els seus drets fins després de la caiguda del règim dels coronels i resideix a Atenes des dels anys 50. Autor teatral, guionista de cinema, mitjà en el qual ha col·laborat sovint amb el gran Angelopoulos, traductor de grans autors universals, molts dels quals alemanys, ja que Márkaris explica que la seva profunda cultura universitària és, bàsicament, alemanya, l’autor ha manifestat en diferents ocasions que d’alguna manera el personatge del policia Kostas Kharitos el va venir pràcticament a trobar a ell.

Màrkaris, que va ser durant anys un activista de l’esquerra, admet que sentia rebuig pels policies fins que es va adonar que eren també homenets petit burgesos mediocres, víctimes del sistema, i que desitjaven, més que res, com tothom, millorar i donar estudis als fills. La personalitat del protagonista rumbeja una ironia molt grega, evidentment, i una professionalitat seriosa i lúcida, com ara quan un superior li pregunta, en aquest llibre, si està amb els que trenquen vidres o amb els que manen i ell ha d’admetre que està amb els que manen, li agradi o no. El llibre és el primer d’una trilogia, una trilogia amb el nom, ben gràfic, de trilogia de la crisi.

I és la crisi, la situació de Grècia, els detalls quotidians de la supervivència enmig dels molts problemes existents, el millor d’aquest llibre en el qual els assassinats són una excusa, gairebé un símbol ambigu, una venjança en el fons que ens pot arribar a resultar, fins i tot, simpàtica. Uns quants responsables de la disbauxa econòmica són estossinats de forma primària i directa. En la situació de Grècia ens hi reconeixem i els personatges de Màrkaris reconeixen Espanya com a terra propera en els problemes, cosa que fa que l’inspector decideixi comprar-se un cotxe hispànic quan en té necessitat o que en els darrers mundials es vagi, per part dels grecs anònims, de forma devota a favor de la selecció espanyola.

És aquest un llibre amb moltes frases divertides o aparentment divertides però amb un rerefons inquietant, amb reflexions sobre el món d’avui i la situació que ens envolta, amb un doll important d’humor i fins i tot amb una certa moral final i tot. El que no gosaria afirmar és que es tracta d’una novel·la negra o de misteri. El misteri no ens inquieta, l’assassí no ens neguiteja, no va per nosaltres ni s’amaga en la foscor per donar-nos un ensurt. El misteri es resol de forma convenient, convencional i poc creïble, cosa que passa amb molta de la novel·la d’aquest gènere que es publica avui.

 

Júlia Costa

 

________

Amb l’aigua fins al coll / Petros Màrkaris / Tusquets Editores / 1ª edició, 2011 / Trad. de Montserrat Franquesa i Joaquim Gestí / 321 pàgines / ISBN 9788483833605

Con el agua al cuello / Petros Màrkaris / Tusquets Editores / 1ª edició, 2011 / Trad. d’Ersi Marina Samará Spiliotopulu / 328 pàgines / ISBN 9788483833575

Anuncios