Fronts oberts (Editorial Empúries) és la tercera novel·la de Pau Vidal, amb la qual ha guanyat el Premi Marian Vayreda 2011, protagonitzada de nou pel peculiar detectiu filòleg Miquel Camiller (una picada d’ull a l’escriptor sicilià Andrea Camilleri, autor que Vidal tradueix habitualment al català).

A Fronts oberts ens retrobem amb en Miquel fent classes de llengua catalana a l’Escola de Policia de Catalunya en el moment en què apareix al País Valencià el cadàver d’un doctorand de psicologia de la Universitat de Barcelona. Miquel, com a filòleg, col·laborarà en la investigació sense deixar de banda la seva autèntica passió: la llengua catalana. Descobrir paraules noves, recollir la parla popular…

Com a secundàries, els mateixos i pintorescos personatges que a Aigua Bruta: Juli, l’eficient becària que, no obstant, parla un barceloní horrible i l’àvia centenària d’en Miquel, àvida devoradora de novel·la negra. A la novel·la hi apareixen gran varietat de dominis lingüístics: una part de l’acció transcorre al País Valencià i l’altra a Barcelona, l’àvia d’en Miquel és mallorquina i la Juli parla el català de la gent jove.

Es tracta d’una novel·la negra diferent, on la caracterització dels personatges i les qüestions lingüístiques passen per davant de la trama, que tot i així està ben resolta. Fronts oberts, doncs, aporta un plus afegit per als filòlegs i amants de la llengua catalana en general, ja que en Miquel reflexiona constantment sobre les paraules, l’ús que fan de la llengua els altres personatges… i permet que el lector conegui aspectes curiosos de la llengua de manera amena.

Marta Planes

________

Fronts oberts / Pau Vidal / Editorial Empúries / 1ª edició, gener de 2012 / 256 pàgines / ISBN 9788497877589

Anuncios