L’estrena de la nova adaptació d’El talp a la gran pantalla ens ha permès tornar a gaudir de la reedició d’una de les obres cabdals de John Le Carré. L’argument és conegut. Qui és el talp infiltrat als ciments del servei d’intel·ligència britànic que envia informació a la Unió Soviètica? La màgia radica en com una novel·la d’espies escrita i ambientada en plena Guerra Freda pot continuar encisant els lectors quaranta anys més tard.

El semiretirat George Smiley es llança a la recerca i captura de l’agent doble. Le Carré –pseudònim de David Moore Cornwell– té el terreny ben apamat. No debades, abans de fer-se famós com a escriptor va ser funcionari del Ministeri d’Afers Estrangers del Regne Unit, i de la seva experiència n’ha tret tot el suc possible. Els seus exhausts coneixements ens deixen una petita finestra oberta a un món tan hermètic i obscur com el dels espies.

El talp, publicada originalment el 1974, no era una obra menor. I Le Carré n’era conscient, tal com admet en el pròleg de 1991, i que Edicions 62 recupera per primera vegada en català per a la nova posada en escena. L’autor revela que quan es disposava a escriure aquesta història va trobar-se amb un escull que es convertí, segons confessa, en un autèntic maldecap: explicar als seus lectors la lògica del dins i fora d’una operació amb un agent doble i la magnitud del caos que pot ocasionar, una cosa que en aquell moment encara era nova per a ells. L’autor s’inspira en Kim Philby -que en els anys quaranta va aconseguir entrar en el MI6 i, gràcies a això, va cooperar amb els soviètics i que va aconseguir identificar agents britànics a la URSS-, i en la traïció dels cinc de Cambridge. De ben segur que la versemblança dels escenaris plantejats per Le Carré va provocar més d’un calfred a l’espinada del servei secret britànic.

El resultat és un enrevessat argument que requereix que el lector hi posi els cinc sentits, si no vol perdre’s en el cau dels serveis secrets d’un món dividit pel Teló d’Acer a la cerca de la poma podrida. Petita penyora a pagar perquè, si superem les dificultats inicials, hi trobarem una mostra insuperable del thriller d’espionatge, en què Le Carré ens desempallega de la idíl·lica imatge de la vida excitant dels espies per endinsar-nos sense embuts a la seva part més humana, fosca: el desencís, la traïció, les expectatives no complertes i la frustració. Bons i dolents, en tota una gamma de grisos.

Laura De Andrés Creus

______

El talp / John Le Carré / Edicions 62 / 1ª edició en nou format, novembre de 2011 / 384 pàgines / ISBN 9788429768510

El topo / John Le Carré / Debolsillo / 1ª edició en nou format, desembre de 2011 / 432 pàgines / ISBN 9788497930482

Anuncios