L’editorial Ara Llibres i TV3 publiquen APM? El circ de la tele, un volum que recull les millors frases del mític programa de televisió. El periodista Antoni Bassas recorda els inicis d’aquest programa a Catalunya Ràdio l’any 1994, on es va començar a emetre amb l’objectiu “d’escriure una crònica de l’actualitat diària en to d’humor”. Aquesta iniciativa suposava un nou registre informatiu i l’equip va decidir titular-lo “Alguna pregunta més?” que era la frase amb la que Ricard Maxencs, cap de comunicació del Barça, tancava les rodes de premsa dels entrenadors.

L’APM? va guanyar l’any 1997 el premi Ondas de Ràdio, i al 2004 va començar a emetre’s per televisió. Ara, després de set anys en antena i de més de 600 programes, APM? s’ha convertit en tot un fenomen. A més de fer riure als telespectadors i posar-los al dia amb les barbaritats que surten a televisió, el programa ha aconseguit que alguns dels seus talls s’hagin convertit en frases cèlebres:  “Pim, Pam, toma Lacasitos”, “Sa matao Paco”,  “Si no tinc raó, me la tallo i em faig monja”, “Això ho sap tothom”o  “A robar carteras”.

El llibre recull moltes d’aquestes frases i les agrupa segons la seva utilitat: per lligar, per fer servir amb la família, per dir al camp de futbol, per utilitzar-les en una entrevista de feina, mentre conduïm, abans d’anar al llit o enmig d’una baralla de parella. A més, de forma anecdòtica, alguns famosos escullen les seves frases preferides: Santi Millán es queda amb “Hoy hemos triunfao. Alcohol namás, sin drogas y sin ná. ¿Pa qué?”, l’actriu Clara Segura es decanta per “La he liao parda” i la model Judith Mascó prefereix a l’àvia riallera que diu “Es que me desorino tóa”.

Evidentment, llegir el llibre no té el mateix efecte que veure un episodi a televisió, ja que resulta moltíssim més divertit veure els protagonistes en plena acció. També cal remarcar la magnífica feina de muntatge i infografia que fa l’equip del programa, sense les quals el resultat no és el mateix. Per tant, podríem dir que aquest no és un llibre per apropar-se per primera vegada al món de l’APM?, sinó que és un regal a tots els seus seguidors i , alhora, un homenatge a tots els personatges una mica frikis que ens han fet riure amb les seves ocurrències.

El llibre es complementa amb un munt de fotografies que han enviat els propis telespectadors (principalment amb pancartes que diuen “Vull sortir a l’APM?”), a més del regal d’una samarreta amb l’eslògan. APM? és, probablement, un dels millors programes de televisió que s’emet actualment. I agrada perquè juga amb honestedat: fa paròdia d’aquest circ que és la tele amb ironia i sarcasme, però també  amb respecte i sense complexos, ja que a cada episodi surt un convidat que es riu de les seves pròpies pífies. En definitiva, un programa apte tant per als amants com per als detractors de la televisió.

Patricia Tena

_________

APM?: El  circ de la tele / TV3 / Editorial Ara Llibres / Pròleg d’Antoni Bassas / 1ª edició: novembre de 2011 / 175 pàgines / ISBN: 9788415224310

Anuncios