Catalunya té molts racons per perdre’s durant una bona temporada (o només un cap de setmana), per desconnectar o per trobar-se a si mateix, però reconec que, personalment, una de les meves debilitats són els indrets que es troben a La Garrotxa. Aquí, «la pell del paisatge es torna ara abrupta ara tova, els cingles s’enlairen mentre els rius tallen valls, dibuixen salts i omplen aiguamolls per assuaujar o trencar relleus. Els volcans esquitxen aquí i allà, mansois, com si hi haguessin estat des de sempre i com si s’haguessin acostumat a ser-hi sense fer soroll. L’home, mentrestant, també s’ha acostumat a conviure amb aquesta terra trencada. Els roquissars de l’Alta Garrotxa i del massís del Puigsacalm intenten amagar-se sota els boscos. La vegetació ha cobert les colades de Batet, els túmuls dels volcans Santa Margarida i la superfície del Croscat». Així ho defineix l’escriptor Francesc Serés, que resideix precisament a La Garrotxa i que posa el text al llibre que publica l’editorial Triangle Postals.

Camí de la Rovira / Foto: Jordi Puig ©

I la veritat és que Francés Serés parla amb tanta precisió i bellesa de La Garrotxa, que tot el que un servidor puig afegir quedaria massa allunyat i inexacte. Serés ens explica la seva Garrotxa, el paisatge que ha fet seu, les esglésies tal qual les ha vist, la terra que ha trepitjat, la gent amb la que s’ha creuat… És a dir, fa d’aquesta comarca una experiència personal i així ho trasllada al llibre. La resta són fotografies de Jordi Puig que mostren totes les cares d’aquesta zona de Catalunya i, de pas, la seva riquesa. Per exemple la relaxació que es pot sentir a la Gorga del Citró a la riera de Sant Aniol d’Aguja, la pau del pont d’Oix, la gana que et fan venir els embotits de Cal Ros, la suggerent passejada pel boscós camí de la Rovira o per la pedregosa Via Annia.

Salt del Molí dels Murris / Foto: Jordi Puig ©

I què dir del conjunt medieval de Sant Joan les Fonts, de l’arquitectura de Castellfollit de la Roca o del salt d’aigua del Molí dels Murris. El llibre, excel·lentment editat per Triangle Postals, aplega una bona mostra dels tresors paisatgístics de La Garrotxa i ens anima a agafar moure’ns per fer una escapadeta cap allà: animar-nos amb alguna caminada, una ruta en bicicleta, un bon àpat d’aquells de poble, una pausa per mirar les muntanyes, els animals i els boscos. Catalunya té molts tresors per descobrir (pels de fora, però també pels catalans que vivim a ciutat), i indubtablement La Garrotxa és un d’ells. Feu-li un cop d’ull al llibre, llegiu el text de Francesc Serés (el teniu en català, castellà, anglès i francès) i ja em direu quan trigueu a agafar els abrics i treure el cotxe del garatge.

 

Oriol Girona

 

________

La Garrotxa / Text de Francesc Serés i fotografies de Jordi Puig / Editorial Triangle Postals / 1ª edició,  2011 / 330 pàgines / ISBN 9788484784784