Una de les moltes virtuts de Ferran Torrent és que té una gran capacitat per canviar de registre i escriure novel·les que res a veure tenen unes amb altres. Per veure aquesta diferència només cal comparar obres com Gràcies per la propina, Societat limitada, La vida en l’abisme, Cambres d’acer inoxidable i Bulevard dels francesos. De fet, aquesta diversitat en la seva narrativa fa que, fins i tot, tingui una certa reticència a escriure novel·les que puguin suggerir certes reminiscències a algunes de les seves obres anteriors: per exemple, segons el propi Torrent, des de fa temps, té el cap una novel·la en la línia de Gràcies per la propina, però no s’acaba d’atrevir a escriure-la per evitar que se li retregui que ha hagut de tornar a la seva novel·la més reconeguda.

Què tenim aquesta vegada en la nova novel·la de Ferran Torrent, Ombres en la nit (Columna)? Doncs una història que, si bé no té res a veure amb el que ha escrit anteriorment, sí toca un tema del que ja s’ha parlat en literatura i en cinema masses vegades: els antics membres nazis que van aconseguir lliurar-se de la justícia i que van establir-se en diverses parts del món i, que gràcies a unes trames que tiren cap al thriller, acaben sent descoberts. En aquest cas, tenim a un d’aquests membres, que viu a València, i a qui persegueix un grup de caça-nazis dedicats en cos i ànima a la captura dels seus botxins. El protagonista d’Ombres en la nit és Santiago Cortés, un gitano republicà que va ser enviat a un camp de concentració quan estava a França, on va patir, com molt jueus, la persecució del règim de Hitler.

Torrent proposa una trama amb tintes de novel·la d’espionatge centrada en la València dels anys 40, un parell d’anys després d’acabada la Segona Guerra Mundial. Un grup de supervivents, entre els que es troba Cortés, intenta caçar a Heinrich Henkel, un metge nazi que es dedicava a fer experiments amb els jueus, com ho feia Josef Menguele (personatge real que va rebre el sobrenom de l’Àngel de la Mort). Però aquest Henkel es troba en l’epicentre de molts interessos: el del poder franquista, el d’una organització nazi que es dedica a ajudar a fugir als seus antics membres, el d’una Argentina que està interessada en acollir metges com ell i el d’Anglaterra, els serveis secrets de la qual volen tenir-ho tot sota control per a evitar que el comunisme actuï contra els seus interessos.

El principal handicap d’Ombres en la nit és que, tenint en compte que toca un tema ja massa recorrent (per exemple, Lo que esconde tu nombre, de Clara Sánchez, que va ser Premi Nadal el 2010, ja en parlava de la caça de nazis a Espanya), la novel·la de Torrent no aporta res de nou, ni tan sols una trama que faci que estiguem pendents de què passarà. Podríem dir que arriba un moment en què llegides una, llegides totes, i sembla que només haguem d’esperar a saber si aconseguiran capturar el botxí i què faran amb ell. En aquest cas, però, s’ha de sumar que Ombres en la nit és una novel·la massa curta i acaba resultant, fins i tot, una mica superficial. Es troba a faltar que els personatges estiguin millor introduïts, ja que apareixen de primeres sense que sapiguem qui són fins uns quants capítols després. Les accions passen massa ràpid i, inclús, Torrent, a vegades, se les estalvia; és a dir, l’autor en explica que passarà alguna cosa i en el capítol següent resulta que ja ha passat, sense saber cap detall (per exemple, algun dels robatoris que el grup caça-nazis fa per guanyar diners).

S’agraeix l’entusiasme que Torrent posa en la seva literatura, la seva capacitat per fer que els diàlegs siguin versemblants i la seva habilitat per canviar de trames, però Ombres en la nit queda més aviat com una mena de divertiment personal en la seva trajectòria que no acaba de quallar. Una novel·la que tenia ganes de fer, però que sembla pensada i escrita ràpidament. En definitiva, un Ferran Torrent més comercial, però no tan solvent com ens té acostumats.

Manel Haro

___________

Ombres en la nit / Ferran Torrent / Editorial Columna / 1ª edició, octubre de 2011 / 256 pàgines / ISBN 9788466414197

 

Anuncios