A Un escàndol sense importància (Columna en català i El Aleph en castellà) Carles Casajuana ens presenta Rafael Masferrer, un advocat barceloní de prestigi que també és el president de la secció nacional d’una ONG que lluita contra la corrupció. Quan es fixa en una empresa constructora que sembla que ha recorregut a maniobres il·legals per aconseguir un contracte a Tailàndia, arrenquen els seus problemes. Aviat li comencen a fer xantatge amb una fotografia en què apareix mig despullat al costat d’una suposada prostituta sud-americana. Sembla un petit escàndol sense importància, Masferrer explica el que ha passat a la seva dona i als seus companys al consell d’administració de l’Observatori Internacional contra la Corrupció i segueix decidit a tirar endavant amb la investigació. Però quan la fotografia apareix publicada en un diari, la bola de neu comença a créixer i es fa tan grossa que amenaça d’aixafar el benintencionat Masferrer.

Un escàndol sense importància transmet amargor, frustració i impotència davant de la fragilitat de l’honor de les persones i la facilitat amb què es pot fer malbé en un segon una carrera brillant durant dècades. “Allò que és dolent s’ho creu tothom a tot arreu” és la citació de Graham Greene amb què Casajuana obre la novel·la. També ens mostra la hipocresia social al món laboral, on tothom és amable i comprensiu sempre que no es perjudiquin els seus interessos. Definitivament, sembla dir-nos Casajuana, el món no és per als honestos.

Si alguna cosa se li pot retreure a la novel·la és que triga a entrar en matèria, tant pel que fa a la trama principal, els dubtes de Masferrer davant del xantatge, com en la secundària, protagonitzada per Sofia Alvarado, una immigrant sense papers que jugarà sense voler un paper molt important en tot el procés del xantatge a l’advocat. Un escàndol sense importància, però, guanya intensitat a partir de la primera meitat i ens condueix amb ritme trepidant cap al final.

Marta Planes

_________

Entrevista amb Carles Casajuana

Clicka sobre la foto per accedir-hi

_________

Un escàndol sense importància / Carles Casajuana / Editorial Columna / 1ª edició, setembre de 2011 / 216 pàgines / ISBN 9788466414289 / [Llegeix el primer capítol aquí]

Un escándolo sin importancia / Carles Casajuana / El Aleph Editores / 1ª edició, 2012 / 192 pàgines / ISBN 9788415325239

Anuncios