Fa ja dies que circula per les llibreries com a novetat de tardor el darrer títol de Paulo Coelho, Aleph, publicat en català per Proa i en castellà per Planeta. La tardor és l’estació que presagia el declivi de l’any i resulta apropiada metafòricament parlant per llançar un títol d’un autor que a aquestes alçades ja no enganya a ningú.

El protagonista d’Aleph (suprimint l’article del títol del mític relat de Jorge Luís Borges, El Aleph) és un escriptor de fama mundial que emprèn una gira de promoció del seu darrer llibre i de trobades multitudinàries amb els seus fervents lectors. Es tracta d’un llarg viatge des de Moscou fins a Vladivostok, a bord del Transiberià, acompanyat per un seguici d’editors, interpret, publicistes… A aquest seguici s’hi incorpora a darrera hora una noia molt més jove que ell, Hilal, a qui ha conegut en una de les primeres trobades amb els lectors, i amb qui viurà una intensa aventura amorosa eròtico-espiritual. Amb Hilal comparteix uns instants a l’Aleph, aquest lloc que defineix com fora del temps i de l’espai, on tots hem estat en algun instant, breu, de les nostres vides.

Tot viatge és una aventura interior i aquest ho és també, naturalment; un viatge que l’autor, cansat de la rutina, emprèn per trobar l’energia perduda i trobar-se a si mateix guiat pel record dels ensenyaments de J., el seu guia espiritual, etc. etc. Aquest procés d’autoconeixement il·luminarà la vida de l’escriptor, la dels personatges que l’acompanyen i, de retruc, se suposa que la del lector, car Paulo Coelho, popular escriptor brasiler famós pels seus llibres d’autoajuda, ens va subministrant una sèrie de màximes per ordenar el caos diari i orientar la vida. Se suposa, perquè a Aleph, Coelho no fa altra cosa que intentar explotar un filó diguem-ne literari que té un ampli públic seguidor i adepte però sense la grapa que podien tenir, en el seu moment, altres títols del mateix autor com per exemple El guerrero de la luz, ja que hi predomina molt més l’autocomplaença d’algú que està encantat d’haver-se conegut, i, de passada, de fer diners amb els seus llibres, que les “receptes” anti crisi emocionals i personals.

En suma, millor el booktrailer americà que el llibre, inclòs per a lectors adeptes als assajos anomenats d’autoajuda, tot i que per a qui de veritat vulgui gaudir del molt que la literatura pot ajudar a entendre la vida, personalment li recomanaria El Aleph de Jorge Luís Borges. Això o que busqui companyia per compartir algun d’aquests breus instants en aquest indret anomenat l’Aleph que Borges defineix com “uno de los puntos del espacio que contiene todos los puntos”. En l’Aleph de Paulo Coelho no hi trobarà més que pura vacuïtat.

 

Maria Nunes

_______

BOOKTRAILER AMERICÀ

________

Aleph / Paulo Coelho / Proa Edicions / 1ª edició, 2011 / Trad. de M. Dolors Ventós / 320 pàgines / ISBN 9788475882574

Aleph / Paulo Coelho / Editorial Planeta / 1ª edició, 2011 / Trad. de Ana Belén Costas / 272 pàgines / ISBN 9788408104872

Anuncios