L’esperadíssim retorn del grup Sopa de Cabra aquest any ha estat, sens dubte, un fet històric. Com recorda al pròleg d’aquest llibre Lluis Gendrau, director editorial del Grup Enderrock, “mai cap grup de rock català havia assolit la fita d’omplir el Palau Sant Jordi tres dies consecutius”. Aprofitant aquest fet, l’editorial Cossetània i el Grup Enderrock  publiquen una breu biografia que repassa la trajectòria dels creadors de grans èxits com El boig de la ciutat o Camins.

A la primera part del llibre s’explica l’origen del grup, que va formar-se a Girona durant la dècada dels 80 i que va inspirar el seu nom en l’àlbum dels Rolling Stones, Goat’s Head Soup (“Sopa de cap de cabra”). També es repassen els seus anys d’èxit absolut, centrats especialment durant els 90, quan van composar cançons que amb el pas dels temps s’han convertit en autèntics himnes. Qui no ha sentit autèntica eufòria en reconèixer els primers acords de L’Empordà i escoltar allò de “Nascut entre Blanes i Cadaquès, molt tocat per la Tramuntana…”?

Però no tot va ser felicitat, ja que un dels membres, Joan ‘Ninyin’ Carmona, va morir de càncer i el grup va semblar tocar fons quan va publicar en castellà Mundo Infierno, que va ser vist per molts dels seus seguidors com una traïció a l’esperit català. Per sort, els Sopa van saber remuntar amb els seus últims cd’s, tot i que malgrat l’èxit, al 2001 van decidir dissoldre el grup. Recordant aquest trist fet, es recuperen les cinc cartes que van escriure els integrants amb motiu del seu adéu i que van ser publicades a la revista musical Enderrock.

Aquest volum també repassa les seves carreres en solitari, on destaca especialment l’èxit de Gerard Quintana, i, és clar, ens trobem amb  la somniada gira de retorn, que va tindre lloc a principis de setembre. Les últimes pàgines ofereixen diverses fotografies del grup gironí, a més d’uns breus comentaris molt personals que fan els músics sobre cadascuna de les seves cançons. Els autèntics fans de Sopa de Cabra probablement trobin curt i superficial aquest llibre, ja que recordem que el periodista Pep Blay  va publicar una extensa i completa biografia sobre ells, Sopa de cabra: Si et quedes amb mi (Rosa dels Vents, 2002). Tot i així, el seu retorn sembla l’excusa perfecta per fer un repàs a la història d’un dels millors grups de rock català i recordar les seves cançons.  I la resta ja la coneixieu… “Bona nit, malparits!”

Patricia Tena

 

Sopa de Cabra: No vull canviar de pell / Roger Palà (edició) / Cossetània Edicions / 1ª edició, setembre de 2011 / 95 pàgines / ISBN 9788415403524

Anuncios