El lingüista califica de "democràtic, pedagògic i avançat" el model d'inmmersió lingüística a Catalunya / Foto: M. Haro

 

Manel Haro. Barcelona

El lingüista Jesús Tuson ho assegura sense cap mena de vacil·lació: “En els propers cinc anys, desapareixeran 400 llengües al món”, tota una tragèdia si tenim en compte que, a més, Tuson no dubta en afirmar que “la mort d’una llengua és el fracàs de la humanitat”. I és que una llengua no és només un codi per comunicar-se entre humans, sinó que també és una part fonamental del disseny bàsic del món en què vivim, ja que a través de les paraules acabem donant forma a la realitat que vivim dia a dia. Dit d’una altra manera, i citant del darrer llibre del lingüista valencià, “gràcies al llenguatge, configurem el món a la nostra mida”.

En Quinze lliçons sobre el llenguatge (i algunes sortides de to), publicat per Ara Llibres, Tuson dóna raons que justifiquen la importància que tenen les llengües al món i, per fer-ho totalment comprensible per a tots els lectors, el lingüista exposa els fonaments que conformen el llenguatge, des dels elements més bàsics, com poden ser els sons, fins a qüestions de caire antropològic o sociològic. Per esmentar un exemple senzill que exposa l’autor al llibre: ara tothom sabem que quan una vaca es queda adormida li està passant el mateix que als humans quan ens adormim, però fa molts segles enrere, a algú se li va ocórrer que aquelles accions, en realitat, eren la mateixa i que, per tant, amb una paraula es podien fer referència a les dues.

Tuson, catedràtic retirat de Lingüística de la Universitat de Barcelona, ha aprofitat les seves notes durant anys de docència per fer “una mena de memòries acadèmiques i professionals”. D’aquesta manera, el llibre es pot llegir com un curs bàsic de lingüística, on l’autor va donant també referències bibliogràfiques per a què els lectors puguin aprofundir en aquells temes que més l’interessin, com la comunicació en la vida humana, l’origen del llenguatge o qüestions relacionades amb l’escriptura i la literatura, entre altres aspectes.

El lingüista ha aprofitat la sortida del seu llibre per defensar amb contundència la immersió lingüística a Catalunya, “un model democràtic, pedagògic i avançat”, assenyala. Tuson denuncia també que “els jutges no tenen respecte pel que ha decidit un poble democràticament” i recorda que “s’ha de veure a les criatures com a objectiu d’una pedagogia, no com a un mitjà de canalització d’unes idees instrumentalitzades per determinades forces polítiques”. I afegeix: “A Canadà, Suïssa, Holanda o Bèlgica, un territori mai indicaria com s’ha d’ensenyar en un altre territori”.

_______

LA PORTADA

Anuncios