L’acabadora de Michela Murgia (Proa/Salamandra) ens situa a la Sardenya dels anys 50. La Maria, una nena de sis anys filla d’una mare pobra i viuda, és adoptada com a “filla d’ànima” per la Bonaria Urrai, viuda i sense fills. La Bonaria és modista de dia i de tant en tant surt misteriosament a les nits. Anys més tard, la Maria descobreix que la seva mare adoptiva es dedica a acompanyar fins a la mort aquells que ja no volen viure més.

Els arguments de Bonaria són irrefutables: tal com naixem gràcies a l’assistència de certes persones, també és lògic necessitar ajuda per abandonar aquest món, li explica la modista a la seva filla quan aquesta descobreix, horroritzada, a què es dedica. La figura de l’acabadora té una llarga tradició oral a Sardenya i ningú s’estranya de la seva existència ni la percep com una cosa monstruosa.

Bonaria és una mare a la inversa. Mai ha pogut engendrar una nova vida, però ajuda els moribunds a desprendre’s de la que els queda. Sempre vestida negre, com una de les Parques, és respectada i temuda i al poble tothom sap a què es dedica. No és estrany, d’altra banda, que el seu ofici diürn sigui el de modista. Les Parques  controlaven el metafòric fil de la vida de cada mortal des del naixement fins a la mort, i quan arriba l’hora ajudaven a tallar aquest fil. Bonaria, doncs, treballa amb fils tant de dia com de nit.

Un dels temes centrals de la novel·la, doncs, és la mort. L’altre és la maternitat: la relació entre Bonaria i Maria dóna a entendre que no cal que la maternitat compti necessàriament amb els llaços de sang. Al llarg de l’obra podem veure que Bonaria es preocupa molt més per Maria que la seva mare “de veritat”.  El tempo de l’obra el marca el creixement de la Maria, el seu pas de la innocència al coneixement, de nena a dona.  L’acabadora és un llibre que un no pot deixar quan ha començat a llegir-lo i que ens situa amb un llenguatge senzill i planer (el més difícil d’aconseguir) en un paisatge illenc i assolellat que ja ens havien atansat Salvattore Niffoi o Milena Agus.

Marta Planes

 

L’acabadora / Michela Murgia / Editorial Proa / 1ª edició, 2011 / Trad. al català de Mercè Ubach / 224 pàgines / ISBN 9788475882482 [Llegeix el primer capítol aquí]

La acabadora / Michela Murgia / Editorial Salamandra / 1ª edició, / Trad. al castellà de Teresa Clavel / 192 pàgines / ISBN 9788498383775

Anuncios