A Tramuntana, publicada per l’editorial Empúries, Xavier Moret envia el seu personatge Max Riera, un detectiu una mica sui generis, a passar uns dies a l’Empordà. Riera es passa el dia mandrejant fins que un dia el truca el seu editor per encarregar-li una novel·la negra. A més, un amic de Barcelona amb moltes ganes de gresca li acaba de revolucionar la vida i per si això no fos poc, l’aparició d’un cadàver, un incendi provocat i una rossa espectacular faran que les plàcides vacances del detectiu es compliquin encara més.

Max Riera és un detectiu atípic, que ja ha protagonitzat les novel·les Qui paga mana i Zanzíbar pot esperar entre d’altres. Riera és un ex-hippy que va passar la seva joventut a Formentera i no és un detectiu estrella, sinó un antiheroi que viatja en un dos cavalls, un home corrent a qui de vegades enganyen o li claven una bona pallissa.

Com en tota bona novel·la negra (des de les obres de Hammet i Chandler fins a les de  Vázquez-Montalbán i Camilleri), la investigació de Riera li serveix a l’autor per posar al descobert una sèrie de problemes socials. En aquest cas, els que afecten l’Empordà: les prostitutes de carretera, l’especulació immobiliària, la destrucció del paisatge… Alhora, ens fa una descripció de la gent que hi viu: els habitants de Vilator, ecologistes, surfistes, estiuejants… Tramuntana és la penúltima novel·la protagonitzada per Max Riera, ja que l’autor s’ha proposat tancar el cicle amb la seva pròxima novel·la, que tindrà com a escenari Formentera.

Marta Planes

 

Tramuntana / Xavier Moret / Editorial Empúries / 1ª edició, maig de 2011 / 304 pàgines / ISBN 9788497877220

Anuncios