El periodista Xavier Bosch (Barcelona, 1967) va guanyar el Premi Sant Jordi 2009 amb aquesta novel·la on el protagonista, Dani Santacana, narra en primera persona la història d’un periodista que ha de deixar la seva feina de presentador d’un telenotícies sota amenaça d’acomiadament per passar a dirigir el tercer diari mes llegit del país, el Crònica. Es tracta d’un rotatiu del grup de comunicació Blanco, també propietari del mateix canal de televisió on estava abans i on mana un tauró del mon empresarial anomenat A B C, un personatge que està ben relacionat amb les altes esferes de la política.

De seguida el nou director se n’adona de la intenció del seu cap de dominar-lo, com si fos un titella, per afavorir els seus interessos personals i del seus amics, sota la amenaça de revelar un secret que sap que el Santacana amaga, una pressió a la que no sucumbirà per principis, mirant de revelar-se tan com li sigui possible. En paral·lel, un dels millors periodistes del diari, el Senza, ha barrejat més del necessari la seva vida personal amb la professional investigant el desenvolupament de la xarxa d’Al Qaeda a Barcelona i les seves connexions amb un escàndol immobiliari.

Amb aquest nou llibre, l’actual presentador del programa Àgora de TV3 ha alimentat la curiositat sobre la seva dimissió al capdavant del diari Avui l’any 2008 amb un context força semblant al de la novel·la. Els temes claus que trobem a les dues esferes són els politics que es fan la guitza dins del seu propi partit, grups radicals preparant perillosos atemptats o promotors urbanístics sense escrúpols amb l’objectiu d’aconseguir els seus propòsits.

Se sabrà tot és una novel·la entretinguda on la ironia i el pessimisme en relació amb la independència del periodisme són una constant, així con la denúncia en vers els principis morals de la gent que porta el liderat de la nostra societat. Se sabrà tot ofereix una trama sorprenent i apassionant.

Xavier Borrell

 

Se sabrà tot / Xavier Bosch / Proa Edicions / 1ª edició, 2009 / 304 pàgines / ISBN 9788482566207

 

Anuncios