L’illa de l’última veritat, de Flavia Company, revisita un dels motius literaris més tractats, el nàufrag en una illa deserta. El doctor Mathew Prendel, poc abans de morir, aborda un tema del qual no havia volgut parlar mai amb ningú: la història del seu nàufragi i els cinc anys que va passar, set anys enrere, en una illa deserta. “Hi ha secrets amb què es pot viure, però amb què no es pot morir”, és el subtítol de la novel·la. Efectivament, hi ha secrets que són massa terribles per emportar-se’ls a l’altre món i el del doctor Prendel és un d’aquests.

Company aconsegueix donar un nou enfocament al motiu universal del nàufrag en una illa deserta, ja que aquest cop són dues les persones els que comparteixen un petit illot perdut enmig del mar. Els Robinson Crusoe de Flavia Company són el doctor Mathew Prendel, cirurgià i professor, i el pirata Nelson Souza. Després d’un atac pirata dels companys de Souza al vaixell de Prendel, tots dos van a parar a la mateixa illa, però la companyia, en lloc d’alleujar la soledat de Prendel, l’empitjora. Company ens fa reflexionar sobre la trista condició de la raça humana: només fa falta que hi hagi dues persones perquè es creïn desigualtats, rivalitats i problemes de convivència. No n’hi ha prou de tenir una altra persona al costat per estar acompanyat, al contrari, una mala companyia pot accentuar el sentiment de soledat.

L’illa de l’última veritat comença com una novel·la clàssica d’aventures. Els fets, narrats en primera persona, fan que el lector es posi un cop més a la pell del nàufrag i es pregunti: Com reaccionaria jo, sol enmig de l’oceà? Sabria sobreviure? Em tornaria boig? Tindria prou sang freda com per conservar la calma? De seguida, però, la trama deriva cap a la intriga psicològica i condueix el lector a fer-se preguntes més inquietants com: Què sabem dels altres? Realment, coneixem els que comparteixen la nostra vida? Tothom és qui diu ser? Una novel·la que en només 140 pàgines ens fa enfrontar a les pors més ancestrals de l’home: la soledat, perdre la vida, el pas del temps…

Marta Planes

L’illa de l’última veritat / Flavia Company / Proa Edicions / 1ª edició, 2010 / 141 pàgines / ISBN 9788482560915

Anuncios