L’home del salt, de Don DeLillo (Edicions 62/Seix Barral) comença l’11 de setembre del 2001 a Nova York, és a dir, el dia de l’atac contra les Torres Bessones. L’autor, no obstant, no centra el seu interès a explicar-nos com van ser els atemptats, encara prou propers com perquè tots els recordem amb força precisió, sinó que explora les seqüeles físiques i mentals en els habitants de Nova York.

L’autor també es remunta als preparatius dels atemptats a través del personatge de Hammad, un dels terroristes que viatjava en un dels avions que es van estavellar contra les torres. De la seva mà, l’autor repassa els preparatius dels atemptats. La vida del suïcida representa un contrapunt a la resta de personatges, traumatitzats en major o menor mesura pels atemptats, perquè suposa una visió totalment diferent de l’11-S i ens obliga a adoptar un punt de vista radicalment diferent a l’oficial i majoritari. A més, al final de la novel·la, es creua amb Keith al World Trade Center i tanca així el cercle narratiu.

La novel·la comença amb Keith, un advocat que sobreviu als atemptats i aclaparat pels esdeveniments, totalment desorientat, es presenta a la casa de la seva exdona Lianne, amb qui té un fill en comú. Lianne accepta la tornada del seu exmarit sense fer-se preguntes i ambdós reprenen la seua vida en comú, tot i que Keith manté una relació amb Florence, la propietària d’un maletí que Keith va salvar de l’incendi i també supervivent de l’infern de les torres bessones, amb qui mantindrà una relació. Keith és incapaç de tornar a la vida d’abans dels atemptats i es converteix en jugador professional de pòquer.

Llegint DeLillo entenem el que va suposar per a la societat nord-american l’11-S a partir d’exemples concrets, històries que no es van explicar a les notícies ni a les pel·lícules: Justin, el fill de Keith i Lianne, vigila el cel amb uns binocles per si tornen a venir els avions, Lianne es baralla amb una veïna àrab que escolta música oriental pocs dies després dels atemptats.

La novel·la s’estructura en tres parts que adopten el nom de tres personatges: Bill Lawton, Ernst Hechinger i David Janiak. El primer és el nom amb què Justin i els seus amics es refereixen a Ossama Bin Laden, de qui no han entès el nom real. El segon és el nom veritable de Martin, amant de la mare de Lianne, que en el passat va ser terrorista a Alemanya. I el tercer és l’home del salt que dóna títol a la novel·la, un artista de carrer que els dies posteriors a la massacre reproduïa la imatge de la gent que es va tirar per la finestra dels edificis.

Marta Planes

 

L’home del salt / Don DeLillo / Edicions 62 / 1ª edició, 2009 / 264 pàgines / ISBN 9788429763423

El hombre del salto / Don DeLillo / Editorial Seix Barral / 1ª edició, 2007 / 296 pàgines / ISBN 9788432228186

Anuncios