L’editorial Columna presenta aquest llibre basat en el popular programa de TV3 El gran dictat, on el periodista Oscar Dalmau posa a prova el nivell de català dels participants. D’aquesta forma, al llibre trobem els mateixos exercicis que es fan al concurs televisiu: la Paraula Mal-dita (on s’ha d’escriure l’equivalent correcte a unes paraules mal dites com palillo, cubito, ombligo, berberetxu, etc), la Frase Desfeta (que consisteix en ordenar una frase dita per un personatge cèlebre), la Doble Pregunta (respondre cada pregunta fent servir la pista que l’acompanya. Per exemple: De quina nacionalitat és? i Jaqueta = Americana) Lletra a lletra (corregir una lletra mal escrita a una paraula), i el temut Dictat Final (consistent en triar la forma correcta d’escriure algunes paraules i on el grau de dificultat va augmentat de forma progressiva: xoriço/xorisso, gliceraldehid/gliceraldeïd, queixcaval/kaixkaval, amvazids/embezids, etc.

Els llibre recupera 15 programes que es van emetre per televisió i el mateix sistema de puntuació perquè els lectors puguin establir petites competicions amb els seus rivals. Al final, també es troba un apèndix amb les solucions a totes les preguntes.

El gran dictat és, com el seu homòleg televisiu, una proposta molt interessant per repassar la nostra llengua i també per aprendre noves paraules. Potser no és la lectura més idònia per l’estiu, però sempre podem compaginar la lectura d’una novel·la entretinguda amb un parell d’exercicis diaris que ens permetin millorar el nostre vocabulari i la nostra ortografia.

Patricia Tena

 

El gran dictat / Diversos autors / Editorial Columna / 1ª edició, abril de 2010 / 233 pàgines / ISBN 9788466412704

Anuncios