L’amor en minúscula fa referència a quan, arran de fer un petit acte bondadós, es desencadena una serie d’esdeveniments que et retornen l’amor multiplicat. Això és el que li succeeix al Samuel, un professor d’alemany trist i solitari que veu com canvia la seva vida després de donar una mica de llet a un gat del carrer. El felí el conduirà a conèixer a dos homes misteriosos, Titus i Valdemar, que faran que el protagonista comenci a apreciar la màgia de la quotidianitat. A més, en Samuel es retrobarà amb la Gabriela, una noia que el va conquistar gairebé trenta anys abans al donar-li un petó de papallona.

La lectura del darrer llibre de Francesc Miralles -que ara publica en català l’editorial Amsterdam però que ja va ser editat en castellà a Vergara i traduït a diverses llengües- produeix una sensació similar a la de La memòria de les formigues, de Iolanda Batallé. Ambdues novel·les tenen una atmosfera gairebé màgica (una mica a l’estil d’Amélie, diriem) i a les seves pàgines es troben petits tractats de filosofía que fan reflexionar al lector, a més de reivindicar la importància dels petits actes quotidians.

El punt fort d’aquesta novel·la són els magnífics personatges ideats per l’autor, als que de seguida se’ls agafa estima i amb els que, malgrat l’excentricitat d’alguns d’ells, el lector es pot sentir fàcilment identificat. Com a valor afegit, cal assenyalar que llegir a Miralles sempre suposa un enriquiment cultural. En aquesta ocasió, l’autor ens ofereix alguns contes amb moral, informació sobre el Werther de Goethe o sobre la vida personal de Kafka, pel·lícules i llibres que no ens podem perdre o curiositats cientìfiques (com el fet de saber que la vida humana s’esgota passades 650.000 hores i que serveix com a punt de partida per a què el protagonista comenci a qüestionar-se la seva forma de viure: “Als meus trenta-set anys podía trobar-me perfectament a la meitat del recorregut. La qüestió era: quants milers d’hores havia malgastat ja?”).

Amor en minúscula no se’l poden perdre aquells lectors que saben o que volen començar a apreciar les petites qüestions de la vida. Com indica la cita de Robert Brault que encapçala el llibre: “Gaudeix de les petites coses, perquè pot ser que un dia giris la vista enrere i t’adonis que eren les coses grans”.

Patricia Tena

 

amor en minúscula / Francesc Miralles / Editorial Amsterdam / 1ª edició, genero de 2010 / 256 pàgines / ISBN 9788493718343

Anuncios