A Per ordre d’aparició (La Magrana) Antoni Mas dissecciona les relacions familiars entre cinc germans, de caràcters molt diferents, i la manera com el rol cadascun d’ells adopta dins d’aquesta petita comunitat familiar condiciona inevitablement els altres. El narrador, l’únic personatge de qui no sabem el nom, és el petit d’aquests cinc germans (Ciril, Ermínia, Eladi i Avel·lina) i el que té una visió privilegiada i de conjunt sobre la resta. “Doble parella, de sexe o de gènere i jo al darrere, guardant la distància dels anys, observador o testimoni de neutralitat dubtosa d’un procés que m’involucra tant com a ells”, diu el narrador. No es tracta, doncs, d’una novel·la que expliqui per ordre cronològic les ventures i desventures d’una nissaga familiar, sinó més aviat d’un treball d’observació realitzat amb precisió d’entomòleg. L’autor explica anècdotes de la infantesa dels germans i n’extreu reflexions sobre com aquests fets influeixen en configuració del seu caràcter adult.

Tots els lectors que tinguin germans i, sobretot, família nombrosa, s’identificaran amb aquest relat que, a partir de fets la vida quotidiana, intenta explicar quines relacions de poder, dependència, afecte, mimetisme, s’estableixen entre els cinc germans i la lluita interior de cadascú per, de vegades, reproduir el rol assignat a la vida adulta o d’altres vegades desempallegar-se’n. “Fa pensar, fugir d’un lloc per anar a petar a un altre on hi trobes si fa o no fa el mateix”, diu el narrador.

El relat de Mas també ens fa reflexionar sobre el fet que dels mateixos pares, amb pautes educatives i entorn iguals, en puguin sorgir cinc persones tan diferents entre elles com els cinc germans de Per ordre d’aparició.

Marta Planes

 

Per ordre d’aparició / Antoni Mas Busquets / Edicions La Magrana / 1ª edició, 2009 / 128 pàgines / ISBN 9788498676341

Anuncios