El segon volum de les memòries de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol (Temps de construir, 1980-1993), amb la col•laboració del periodista Manuel Cuyàs, comença amb la investidura com a president de la Generalitat de Pujol i arriba fins a després dels Jocs Olímpics, quan es comença a preparar el relleu de Pujol dins de Convergència. L’expresident repassa moments tan claus per a la història recent d’Espanya com el 23-F i de Catalunya, com la creació de TV3 o els mateixos Jocs Olímpics i altres de molt difícils com el cas de Banca Catalana o la complexa situació de CiU davant del referèndum de l’OTAN.

En el primer capítol, Bastir la Generalitat, Pujol descriu com la plenitud de la seva vida com a “patriota que treballa a favor de Catalunya” arriba el 22 d’abril de 1980, quan es investit president de la Generalitat contra tot pronòstic, quan tothom, fins i tot ell mateix, esperava una victòria socialista.

L’aparició d’aquest volum en el moment en què ha esclatat el cas Pretòria hi afegeix interès per als que vulguin coneixer millor les figures de Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, tots dos peces molt importants de l’entorn de Pujol, fins al punt que després d’haver pres posessió del càrrec, Pujol li diu a Prenafeta, secretari general del Govern: “Lluís, en aquests moments la Generalitat som tu i jo”.

El llibre té el valor de reviure els moments més importants de la història recent a través dels ulls d’una persona que ho viu des de dins i amb un paper important. Tot plegat intercalat, per als qui els interessi la política, amb l’ideari d’un dels polítics més importants del segle XX. No sentir-se atret pel món de la política, o fins i tot rebutjar-lo, no és un obstacle per no llegir el llibre: hi ha fragments interessants com a document de la història més recent del nostre país. El mateix per als que no combreguin amb la figura de Jordi Pujol: la importància del personatge (tant si ens agrada com si no) fa que Temps de construir no siguin només les memòries de Jordi Pujol, sinó la crònica dels inicis i consolidació de la democràcia a Catalunya i Espanya.

Marta Planes

 

Memòries: Temps de construir (1980-1993) / Jordi Pujol / Proa Edicions / 1ª edició, 2009 / 397 pàgines / ISBN 9788484377955

Memorias: Tiempo de construir (1980-1993) / Jordi Pujol / Editorial Destino / 1ª edició, 2009 / 380 pàgines / ISBN 9788423341931

Anuncios