La filla de l’optimista (1973) d’Eudora Welty narra la història de Laurel McKelva, una dona de mitjana edat, vídua i sense fills, que torna a Nova Orleans per fer-se càrrec del seu pare, que és a l’hospital. Mentre que al carrer tothom celebra el Carnaval i Fay, la segona dona del jutge lamenta no poder assistir a les desfilades, la vida del jutge es va apagant i Welty ens descriu amb tota precisió de detalls els seus últims dies de vida, l’enterrament i el retorn de Laurel i Fay a Mount Salus (Mississippí), la població on va néixer Laurel i on va viure amb els seus pares fins que es va traslladar a Chicago.

Un cop mort el jutge, ha desaparegut el nexe que unia Fay i Laurel i els seus caràcters es contraposen més que mai. Fay, a més de mostrar un caràcter immadur i egoista, és mal educada i incapaç de guardar les formes i, a més, de classe social inferior. La família i els veïns es bolquen a consolar Lauren i menyspreen Fay i la seva família, que es desplaça a Mount Salus des de Texas i es mostren encara més maleducats i escandalosos que la mateixa Fay.

Després del funeral i un cop sola a casa, (Fay ha anat a passar uns dies amb la seva família) Laurel comença un viatge a la seva infantesa, els records dels seus pares i el seu marit mort brollen amb total naturalitat i es combinen amb el present per trobar el sentit del seu futur. La malaltia i mort del jutge desperta un munt de records. Un dels temes clau de La filla de l’optimista és precisament aquest: els records, el passat. Mentre que Laurel rememora serenament la seva infantesa i joventut, Fay manté una relació estranya amb el seu passat, ja que menteix quan nega tenir família i també té una relació conflictiva amb el record de la primera dona del jutge i mare de Laurel, Becky. A més, La filla de l’optimista també mostra tots els sentiments i reaccions que genera la pèrdua d’un ésser estimat i la necessitat de trobar el coratge necessari per tirar endavant.

Marta Planes

 

La filla de l’optimista / Eudora Welty / Edicions 62 / 1ª edició, 2009 / 168 pàgines / ISBN 9788429763225

La hija del optimista / Eudora Welty / Editorial Impedimenta / 1ª edició, 2009 / 232 pàgines / ISBN 9788493711054

Anuncios