Esplèndida novel·la de Patrick O’Brian, que descriu la Catalunya Nord als anys 50, un cop a la postguerra, on l’escriptor no escatima cap esforç en descriure la societat, els costums, les misèries dels personatges i tot això envoltat d’una magnífica narrativa amb la que ens descriu els paisatges i la natura de forma que sembla que estàs veient –ho tot des d’una petita finestra i tot se’t mostra clar i evident. Fa servir llenguatge molt acurat a l’hora de realitzar la descripció dels fets i dels escenaris on es desenvolupa l’acció.

Clar coneixedor del tema i del lloc on transcorreix el llibre (cal recordar que O’Brian va viure a Cotlliure des dels anys 50), sap transmetre al lector la història fent que sembli tot plegat vivències de qualsevol família, en contes d’una història totalment nova per a nosaltres. Les seves descripcions no ens deixen indiferents, demostren el seu acurat estudi i un gran treball d’investigació.

Sap crear uns personatges on no hi falta cap detall: passions, amors, gelosies, rancúnies, desamors o insensibilitats envolten a tots ells. La història gira al voltant d’una família trasbalsada pel fet que un dels seus homes es vol tornar a casar amb una noia més jove que ell. Davant l’oposició radical de tots els membres de la família, apareixerà la figura del Dr. Roig, vingut de lluny, per tal de convèncer al seu cosí de no dur a terme aquest casament. Darrera aquest trama es visualitzaran tots els sentiments ocults, no només d’una família, sinó de tot un poble, on les costums i els interessos faran que floreixin les enveges i les rancúnies a flor de pell. L’autor sap descriure perfectament la vida dels catalans d’aquells temps i fa un retrat perfecte de cadascun dels seus personatges.

Si bé Patrick O’Brian és més conegut per la sèrie de novel·les d’Aubrey-Maturin, ambientades en l’Armada Reial anglesa durant les Guerres Napoleòniques, i centrades en l’amistat del Capità Jack Aubrey i el metge irlandès-català Stephen Maturin, és a partir d’aquesta novel·la i de viure a Cotlliure que podrà escriure la famosa sèrie que consta de 20 novel·les i i que el va fer famós arreu del món.

Rosa Mingorance

 

Els catalans / Patrick O’Brian / Edicions 62 / 1ª edició, 2009 / 232 pàgines / ISBN 9788429761948

Anuncios